OP Headquarters

Selection 2016

Description

The new OP headquarters form part of a campus of office buildings alongside the small wooden quarter of Vallila. The striking architecture makes an immediate impact on motorists passing at high speed along the busy motorway, while at the same time engaging a pedestrian scale and the residential neighbourhood. The front façade is a pleated wall with a syncopated pattern of windows and light coloured natural stone, with V-shaped gashes providing attractively framed views into the interior. The block contains buildings of various ages. The massive shell encloses its own miniature city comprising an indoor boulevard and sequence of plazas flanked by restaurants, cafés, service facilities and meeting rooms. The offices on all floors provide flexible, open-plan workspaces that foster communal interaction. The skilfully executed details are distinctive and compelling, with exquisitely integrated HVAC technology held together by a bold, uncompromising architectural vision.


Sponsor of the Finnish Architecture. Biennial review 2016 and collaborator in the construction of this project:

wp-akukon

Facts

Gross Area: 128200m2

Map